Opis
Podręcznik stanowi kompendium wiedzy na temat przetwórstwa spożywczego. Jest zgodny z programem nauczania 2307/MRiGŻ/1997.08.18 i pomocny w przygotowaniu do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik agrobiznesu 341[01]. Materiał nauczania został podzielony na 9 głównych działów:♦ klasyfikacja przemysłu spożywczego,♦ baza surowcowa,♦ operacje i procesy jednostkowe,♦ utrwalanie żywności,♦ organizacja procesu technologicznego,♦ charakterystyka wybranych branż,♦ towaroznawstwo,♦ opakowania,♦ oraz ekologia a przetwórstwo spożywcze.Przedstawia charakterystykę wybranych branż przetwórstwa spożywczego: przemysł zbożowo-młynarski, produkcję piekarsko-ciastkarską, przemysł cukrowniczy, przetwórstwo owocowo-warzywne, przetwórstwo ziemniaków, przemysł olejarski, przetwórstwo mięsne, produkcję mleczarską, przetwórstwo jajczarsko-drobiarskie oraz przemysł fermentacyjnyNa końcu zamieszczono skorowidz ważniejszych terminów i haseł.