Opis
W Atlasie przedstawiono najważniejsze i najczęstsze rodzaje operacji wykonywanych techniką laparoskopową w chirurgii przewodu pokarmowego, trzustki, wątroby i dróg żółciowych, a ponadto w chirurgii śledziony, nerek, nadnerczy i przepuklin. Ta znakomicie ilustrowana publikacja, wzbogacona zestawem płyt DVD zawierających zapis wideo każdej opisanej operacji, jest niezwykle przydatną pozycją. Różni się od wcześniejszych opracowań tym, że zawiera wszystkie rodzaje powszechnie wykonywanych operacji laparoskopowych, natomiast poprzednie publikacje tego rodzaju były monograficzne i dotyczyły jednego zagadnienia lub jednego typu operacji. Jest to niezwykle zwięźle napisana książka pozwalająca chirurgowi na szybkie przypomnienie szczegółów anatomicznych oraz samego przebiegu operacji, w czym pomocne są liczne ryciny, które wzbogacają tekst i ułatwiają jego zapamiętanie. Przejrzyste ryciny dokładnie przedstawiają dostęp operacyjny, wgląd w pole operacyjne i poszczególne kolejne etapy oraz manewry operacyjne. Podręcznik przeznaczony jest przede wszystkim dla chirurgów o wysokich kwalifikacjach, jednak umożliwia zarówno studentowi medycyny, jak i młodemu adeptowi sztuki chirurgicznej zapoznanie się z nowoczesnymi metodami operacyjnego leczenia. Pozwala także wielu doświadczonym chirurgom szybko rozeznać się w polu operacyjnym, przypomnieć wiele etapów oraz trudnych manewrów, aby uniknąć niepożądanych zdarzeń i sytuacji.