Opis
Obowiązek wdrażania systemów GMP, GHP i HACCP wynika z ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225). Wdrożone systemy zapewnienia jakości będą działały skutecznie i prawidłowo, jeżeli będą monitorowane, weryfikowane i regularnie doskonalone. Jednym z narzędzi pozwalających zrealizować wymienione cele są audyty wewnętrzne wdrożonych systemów.
Niniejsza książka prezentuje metody przeprowadzania audytów wewnętrznych w firmach spożywczych, niezależnie od ich wielkości i specyfiki. Autorzy starali się przedstawić zagadnienie audytowania w sposób jak najbardziej przystępny i zbliżony do realiów zakładów spożywczych. W praktycznych przykładach zaprezentowali różnorodne narzędzia i metody, które można wykorzystać do utrzymania, rozwijania i ciągłego ulepszania wdrożonych systemów, tak by mogły być one zastosowane zarówno w bardzo dużym zakładzie, jak i małej restauracji.