miód należy przechowywać w szklanym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego. Miód jest produktem naturalnym, dlatego z biegiem czasu podlega krystalizacji. Miód można bezpiecznie upłynnić poprzez kąpiel wodną w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni.
Prosimy pamiętać, że podgrzewanie miodu w temperaturze wyższej niż 40 stopni sprawia, że miód traci swoje właściwości zdrowotne.
Wygląd i konsystencja:
konsystencja miodu może różnić się od tej pokazanej na filmie i jest zależna od kilku czynników. Po pierwsze od tego, na jakim etapie jest krystalizacja miodu (to naturalny i pożądany objaw świadczący o tym, że miód jest prawdziwy i wysokiej jakości) oraz od tego czy dany miód został poddany procesowi kremowania, czy też nie. Staramy się kremować większość naszych miodów smakowych. Należy również pamiętać o tym, że miody z wysoką zawartością fruktozy będą krystalizowały wolniej niż te z wysoką zawartością glukozy.
Kolor zależy od koloru miodu (np. wiosenny wielokwiat będzie z reguły jaśniejszy niż letni) oraz od liofilizatu. Używamy owoców liofilizowanych z atestami, od sprawdzonych dostawców. Ich jakość jest wysoka, a kolor zazwyczaj intensywny. Już niewielki dodatek przyprawy czy liofilizatu jest w stanie zmienić kolor miodu. Jest to w 100% naturalne i nie ma potrzeby dodawania barwników.
Wartości odżywcze Bartnik Mazowiecki Miód z czarnym bzem 400g:
Produkt zawiera |
w 100g |
% RWS |
Wartość energetyczna: |
1416 kJ/ 338 kcal |
* |
Tłuszcze: |
0 g |
* |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: |
0 g |
* |
Węglowodany: |
82 g |
* |
w tym cukry: |
74g |
* |
Błonnik: |
0,07 g |
* |
Sól: |
0 g |
* |
Białko: |
0 g |
* |
% RWS – Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona