Świąteczny miód piernikowy
W powietrzu czuć zapach świerkowych gałązek, a za oknami prószy śnieg – taki obraz zimy wzbudza zachwyt, ale wciąż brakuje w nim jednego drobnego elementu. Miód piernikowy stanowi kwintesencję zimowego czasu. Produkt urzeka swoją głębią smaku oraz uniwersalnym zastosowaniem. Piernikowy miód doskonale smakuje zarówno w połączeniu z herbatą, jak i z koktajlami. To również idealny dodatek do świątecznych wypieków.
Prezentownik na Święta
Co roku powstają listy polecanych upominków dla różnych członków rodziny. Niektóre pozycje zmieniają się wraz z trendami, z kolei inne pozostają w prezentownikach świątecznych niezależnie od nowych mód. To właśnie do drugiej kategorii można zaliczyć miód piernikowy. Naturalny polski miód prosto z naszej rodzinnej pasieki wzbogaciliśmy aromatyczną przyprawą do piernika. W ten sposób powstał produkt, który stał się nieodzowną częścią grudniowej magii.
Do czego pasuje świąteczny miód piernikowy?
Zastanawiasz się czy miód piernikowy przydaje się w kuchni? Zdecydowanie tak! Jak sama nazwa wskazuje jest to perfekcyjny dodatek zarówno do kruchych pierniczków, jak i do wilgotnego piernika. W obu przepisach i tak uwzględnia się miód oraz przyprawy korzenne, więc dodanie samego miodu piernikowego jest ułatwieniem. Naturalny produkt smakuje wyśmienicie nie tylko z wypiekami, ale również z napojami. Zimą instynktownie sięgamy po picie, które nas rozgrzeje. Miód piernikowy jest idealnym dodatkiem m.in. do herbaty, kawy, a także ciepłej czekolady. Na jego bazie przygotujesz również marynatę do świątecznej pieczeni i żeberek.
- miód wielokwiatowy nektarowy 98%,
- przyprawa do piernika 2%.
Przechowywanie:
Miód należy przechowywać w szklanym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego. Miód jest produktem naturalnym, dlatego z biegiem czasu podlega krystalizacji. Miód można bezpiecznie upłynnić poprzez kąpiel wodną w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni.
Prosimy pamiętać, że podgrzewanie miodu w temperaturze wyższej niż 40 stopni sprawia, że miód traci swoje właściwości zdrowotne.