Opis
Książka, w sposób systematyczny i zwięzły opisuje historię powstania nowoczesnej biotechnologii jako pochodnej postępu poznawczego w dziedzinie biologii molekularnej, a także przytacza różnorodne przykłady współczesnych osiągnięć tego pogranicza nauki, techniki i perspektywy dalszego rozwoju. Głównym celem podręcznika jest popularyzacja dokonań i możliwości inżynierii genetycznej. Autor nie unika także wątków kontrowersyjnych, a nawet wrażliwych (często niepotrzebnie wyolbrzymianych), jak sprawa genetycznie zmodyfikowanej żywności lub wykorzystanie ludzkich komórek macierzystych w terapii transplantacyjnej. Zwięzłość opracowania wynika z pomijania zagadnień o wąskospecjalistycznym znaczeniu i skupieniu się na molekularnych aspektach transformacji genetycznej – wspólnego mianownika nowoczesnej biotechnologii drobnoustrojów, roślin i zwierząt.
Książka przeznaczona dla studentów wydziałów biologii (biochemia, inżynieria genetyczna, biologia molekularna), biotechnologii; wydziałów rolniczych, ogrodniczych, technologii żywności akademii rolniczych; wydziałów lekarskich akademii medycznych; wydziałów chemicznych wszystkich uczelni; młodych naukowców, nauczycieli i uczniów szkół średnich; dziennikarzy zajmujących się popularyzacją nauki.