Brat Migdały kalifornijskie 500g
Mongolia i Chiny to tam zaczęła się uprawa migdałów przed kilkoma tysiącami lat, do Europy dotarły dzięki kupcom podróżującym Jedwabnym Szlakiem, następnie przybyły do Ameryki. Obecnie 3/4 światowej produkcji jest realizowana właśnie w Ameryce.
Migdały zawierają sporo: witaminy E, witaminy B1, B2 i PP . Migdały zawierają również potas i magnez. Migdały są wysokokaloryczne: 100 g dostarcza 580-650 kcal.
Migdały są doskonałą przekąską między posiłkami, stosuje się je również do ciast i deserów. W piekarnictwie znajdują zastosowanie do wyrobu masy migdałowej. Z nich wyrabiany jest marcepan. Z nasion migdała tłoczony jest bardzo smaczny, o wysokich walorach zdrowotnych olej migdałowy.
Dawkowanie:
Według własnego uznania
Składniki:
migdały kalifornijskie 100%
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Wartości odżywcze Brat Migdały kalifornijskie 500g
Produkt zawiera |
w 100g |
% RWS |
Wartość energetyczna: |
2497 kJ / 604 kcal |
* |
Tłuszcze: |
52 g |
* |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: |
4,7 g |
* |
Węglowodany: |
7,6 g |
* |
w tym cukry: |
4,9 g |
* |
Błonnik: |
13 g |
* |
Sól: |
0,04 g |
* |
Białko: |
20 g |
* |
% RWS – Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona