Innymi nazwami, pod jakimi możemy spotkać pastę sezamową to po prostu tahini albo masło sezamowe. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych składników kuchni Dalekiego i Bliskiego Wschodu.
Pasta powstaje poprzez zmielenie pod prażonych nasion sezamu. Charakteryzuje się intensywnym aromatem z wyczuwalną nutą orzechową, a konsystencja przypomina masło orzechowe. Stanowi nieodłączny składnik znanej na całym świecie, pasty z ciecierzycy - hummusu.
W polskiej kuchni sezam nadal jest wykorzystywane okazjonalnie. Tymczasem jest to jeden z najbardziej odżywczych składników, bogaty w witaminy i minerały, białko, błonnik oraz wapń.
Pasta sezamowa doskonale komponuje się z potrawami słodkimi jak i wytrawnymi, dlatego świetnie sprawdza się w kuchni w wegetariańskiej i wegańskiej. Sezam jest bogaty w wapń i magnez. Dostarcza witaminy z grupy B, witaminę E oraz beta-karoten. Dodatkowo zawiera zdrowe tłuszcze, fitosterole, niezbędne dla organizmu aminokwasy, a także białko. Pasta sezamowa wspiera w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wzmacnia uczucie sytości, dodaje energii i pomaga w profilaktyce anemii.