Soczewica to roślina strączkowa z grupy bobowatych. Jest lekkostrawna, a ponieważ zawiera sporą ilość kwasu foliowego mogą ją spożywać kobiety w ciąży. Jest też bezpieczna dla diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny. Soczewica czerwona pomaga w kontrolowaniu poziomu złego cholesterolu we krwi, a także zawiera dużo błonnika pokarmowego.
Soczewica czerwona jest źródłem wielu witamin: z grupy B: (B1, B2, PP, B5, B6, B9) i K oraz składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo, cynk, potas, miedź oraz mangan. Soczewica czerwona posiada w swoim składzie niewiele sodu, dlatego jest polecana osobom z nadciśnieniem i chorobami serca.
Opakowanie zawiera 1kg czerwonej soczewicy.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
W zakładzie pakowane są również: migdały, różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten. W związku z tym, pomimo starań, prezentowany produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.
Produkt zawiera | w 100g | % RWS |
Wartość energetyczna: |
1499 kJ / 358 kcal
|
* |
Tłuszcze: |
2,17 g
|
* |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: |
0,38 g
|
* |
Węglowodany: |
63,1 g
|
* |
w tym cukry: |
2,03 g
|
* |
Błonnik: |
10,8 g
|
* |
Sól: |
23,91 g
|
* |
Białko: |
0,02 g
|
* |