PRODUKT NATURALNY, WYSOKIEJ JAKOŚCI
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać a samo opakowanie jest trwałe co jest istotne podczas transportu.
Doskonała do mięs i domowego wyrobu wędlin. Sól peklowa jest to mieszanka soli kuchennej oraz substancji konserwujących. Peklowanie jest naturalnym sposobem konserwacji żywności znanym od wieków. Zapeklowane mięso robi się kruche i delikatne, a także zyskuje wyrazisty smak i apetyczny kolor.
Czym jest peklowanie?
Peklowanie jest to konserwowanie żywności za pomocą soli. Peklowanie wyciąga wodę z mięsa i tym samym ogranicza w nim rozwój bakterii, co przedłuża trwałość produktów. Sól peklowa służy głównie do nacierania mięsa lub sporządzania zalewy peklującej. Peklowanie mięsa jest fazą wstępną do dalszej obróbki mięsa, najczęściej wędzenia.
Sposób użycia:
-
peklowanie na mokro - polega na rozpuszczeniu odpowiedniej ilości soli peklującej w wodzie i zanurzeniu kawałków mięsa w tak przygotowanej solance
-
peklowanie na sucho - należy kawałki mięsa natrzeć dokładnie mieszanką peklującą ze wszystkich stron
Zapeklowane mięso należy poddać obróbce termicznej tj. upiec, uwędzić lub sparzyć.
UWAGA!
Do peklowania mięsa. Nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Sposób przechowywania:
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Informacje dodatkowe:
W zakładzie pakowane są również: migdały, różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten. W związku z tym, pomimo starań, prezentowany produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.