Druga część bestsellerowego podręcznika w wydaniu drugim (zmieniona   okładka). Książka zachęca do rzeźbienia w owocach i warzywach. Tym bowiem jest   carving. Okazuje się, że koronkowo ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą smak   potrawy. Sporo praktycznych porad, które umożliwiają szybką naukę. Warto   próbować, bowiem smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają wyobraźnię, co w kuchni   ma ogromne znaczenie. A wszystko to zawdzięczamy jednej z poddanych   tajlandzkiego króla, która blisko 700 lat temu - jak głosi legenda -   ""zastanawiała się jak uczynić swoją stolicę jeszcze piękniejszą, by tym samym   sprawić radość swojemu władcy. Jako wzór zdobienia użyła kwiatu, a następnie   wyrzeźbiła ptaka, którego starannie ustawiła dziobem w stronę płatków"".   Korzystając z tej książki możemy spróbować wyrzeźbić motylka z marchewki,   lampiona z arbuza czy liście z cukinii. Poza tym z książki możemy się też   dowiedzieć jakich używać do rzeźbienia noży i jak przechowywać wykonane przez   nas dekoracje.