Opis
Chemia żywności jest intensywnie rozwijającą się dziedziną nauki i obejmujecoraz większy zakres tematyczny. Jest to związane z rosnącymzainteresowaniem wpływem właściwego sposobu odżywiania na zdrowie,a nawet życie człowieka. Stale pogłębia się wiedza na temat roli składnikówżywności w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych oraz ich wpływuna zdrowie konsumenta.W szóstym wydaniu znanego i cenionego podręcznika akademickiegoChemia żywności znalazło się kilka nowych rozdziałów, uwzględniającychnajnowsze zdobycze wiedzy o żywności i żywieniu człowieka.Książka ukazuje się w trzech tomach: - Tom 1. Składniki żywności - Tom 2. Sacharydy, lipidy i białka - Tom 3. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywnościTom 2 obejmuje m.in. następujące zagadnienia: - charakterystykę sacharydów, lipidów i białek, mających największy udziałw składzie produktów żywnościowych, - właściwości funkcjonalne tych składników oraz ich wpływ na tworzenie siępożądanych sensorycznych cech produktów, - chemiczne i biochemiczne przemiany składników żywności zachodzącepodczas jej przetwarzania i przechowywania, - nowoczesne metody oznaczania białek żywności.Wydawnictwo WNT poleca tę książkę studentom i pracownikom naukowymuniwersytetów przyrodniczych i medycznych oraz politechnik, na zajęciazwiązane z chemią, technologią i biotechnologią żywności, a takżebromatologią i żywieniem człowieka. Będzie też przydatna technologom,towaroznawcom i producentom żywności pracującym w zakładachprodukujących i przetwarzających żywność, a także kontrolerom sprawdzającymjakość produktów żywnościowych.