Opis
Chemia żywności jest intensywnie rozwijającą się dziedziną nauki i obejmuje coraz większy zakres tematyczny. Jest to związane z rosnącym zainteresowaniem wpływem właściwego sposobu odżywiania na zdrowie, a nawet życie człowieka. Stale pogłębia się wiedza na temat roli składników żywności w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych oraz ich wpływu na zdrowie konsumenta. W szóstym wydaniu znanego i cenionego podręcznika akademickiego Chemia żywności znalazło się kilka nowych rozdziałów, uwzględniających najnowsze zdobycze wiedzy o żywności i żywieniu człowieka. Książka ukazuje się w trzech tomach: Tom 1 - Składniki żywności Tom 2 - Sacharydy, lipidy i białka Tom 3 - Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności Tom trzeci obejmuje wiadomości dotyczące m.in.: odżywczych i zdrowotnych cech składników żywności; chemicznych i biologicznych właściwości witamin; odżywczej i funkcjonalnej roli masła; alergenów występujących w żywności; mutagennego, rakotwórczego i przeciwrakotwórczego działannia wielu związków występujących w żywności; interakcji składników żywności oraz ich wpływu na jakość produktów. Wydawnictwo WNT poleca tę książkę studentom i pracownikom naukowym uniwersytetów przyrodniczych i medycznych oraz politechnik na zajęcia związane z chemią, technologią i biotechnologią żywności, a także bromatologią i żywieniem człowieka. Publikacja będzie też przydatna technologom, towaroznawcom i producentom żywności pracującym w zakładach produkujących i przetwarzających żywność, a także kontrolerom sprawdzającym jakość produktów żywnościowych.