Opis
Publikacja jest pierwszym całościowym opracowaniem chirurgii laparoskopowej w piśmiennictwie polskim. Ta nowoczesna technika operacyjna, którą stosunkowo niedawno wprowadzono do leczenia chorób narządów jamy brzusznej, rozwija się niezmiernie dynamicznie i jej zastosowanie w XXI wieku na pewno się rozszerzy. W książce przedstawiono sprzęt laparoskopowy i metody szkolenia, zagadnienia dotyczące znieczuleń, podstawowe techniki operacyjne oraz omówiono zastosowanie laparoskopii w leczeniu kamicy żółciowej, usuwaniu zrostów pooperacyjnych, leczeniu chorób wątroby, śledziony, nadnerczy, żołądka, dwunastnicy, wyrostka robaczkowego i jelita, usuwaniu przepuklin pachwinowych i przepuklin rozworu przełykowego, operacjach ginekologicznych i urologicznych. Książka jest przeznaczona dla studentów medycyny, lekarzy specjalizujących się w chirurgii oraz dla chirurgów pragnących wprowadzić zabiegi laparoskopowe do swojej praktyki.