Opis
Jest to oparty na doświadczeniu klinicznym poradnik przydatny w codziennej pracy lekarza na oddziale chirurgicznym.
Część pierwsza zawiera kryteria oceny pacjenta przyjmowanego na oddział chirurgii, opieki nad nim oraz zasad praktyki chirurgicznej.
Część druga – szczegółowa – jest poświęcona określonym chorobom wymagającym interwencji chirurgicznej. Przedstawiono w niej schorzenia głowy i szyi, sutka, klatki piersiowej, górnego odcinka przewodu pokarmowego i jelita cienkiego oraz wątroby, dróg żółciowych, trzustki i śledziony, jelita grubego, odbytnicy i odbytu, dróg moczowych, naczyń krwionośnych, gruczołów dokrewnych oraz skóry. Omówiono też zagadnienia dotyczące chirurgii pediatrycznej i urazowej.
W każdym z rozdziałów podano:
krótki opis schorzenia (w celu zrozumienia obrazu klinicznego),
zasady rozpoznawania oraz diagnostyki różnicowej
kolejne kroki niezbędne do potwierdzenia rozpoznania,
postępowanie operacyjne i pooperacyjne.
Zwięzłe ujęcie treści oraz jednolita konstrukcja rozdziałów ułatwiają przyswojenie praktycznych informacji.
Książka jest adresowana do młodych szkolących się chirurgów, stażystów oraz zainteresowanych chirurgią studentów medycyny.