Opis
"„Chów alpak” to drugie uaktualnione wydanie praktycznego poradnika dla osób, które planują rozpocząć chów lub hodowlę tych niezwykłych zwierząt. Każdy, kto chce mieć alpaki w swoim gospodarstwie, powinien go przeczytać.
Alpaki są zwierzętami wszechstronnie użytkowymi i łatwo adaptującymi się do różnych warunków klimatycznych, do tego to zwierzęta niezwykle łagodne i inteligentne. Wszystko to sprawia, że ich hodowla rozwija się dynamicznie na całym świecie, także w naszym kraju. Alpaki można trzymać w gospodarstwie dla pozyskania niezwykle wartościowego włókna, na mięso, dla skór i futra, ale także w gospodarstwach agroturystycznych w celach rekreacyjnych i do alpakoterapii. Aby z sukcesem hodować alpaki, trzeba poznać ich tajemnice. W książce autorka opisuje najważniejsze kwestie, na które powinien zwrócić uwagę początkujący hodowca, jak ogólna charakterystyka zwierząt, rasy i ich cechy, rodzaje użytkowania, zachowanie, rozród, żywienie, potrzebne pomieszczenia hodowlane, sposoby pielęgnowania i dbania o zdrowie tych zwierząt.
Sprawdzona wiedza to gwarancja sukcesu w hodowli."