Opis
Egzotyczne oleje, które cudownie leczą raka, jagody pożerające tkankę tłuszczową we śnie, napoje oczyszczające krew, sproszkowane wodorosty odpędzające złe moce. Media, a zwłaszcza internet, pełne są mitów na temat żywności i żywienia, zachęt do jedzenia pączków z buraków, kotletów z kaszy manny czy picia kawy z olejem kokosowym. Czas na porządek w tym śmietniku informacyjnym! ""Czy wiesz, co jesz? Leksykon dobrych zakupów"" Katarzyny Bosackiej pomoże odnaleźć się w zalewie opinii i masie produktów, by robić racjonalne, zdrowe i tanie zakupy. Dowiesz się z niego m.in., że olej kokosowy jest gorszy niż smalec, mleko sojowe czy migdałowe nigdy nie zastąpi krowiego, a gluten jest pyszny i zdrowy. Poręczna forma: niemal 300 haseł opisujących poszczególne produkty, w alfabetycznym układzie. Najnowszy stan wiedzy poparty badaniami naukowymi. Produkty tradycyjne oraz nowości, które dopiero zdobywają polski rynek. W każdym haśle: opis, zalecenia dietetyczne, wskazówki, jak kupować, i ciekawostki. Weź leksykon na zakupy i wybieraj tylko dobre produkty. Katarzyna Bosacka, dziennikarka, osobowość telewizyjna i autorka programów ""Wiem, co jem, i wiem, co kupuję"" od ponad 20 lat tropi oszustwa producentów żywności i namawia konsumentów do wnikliwego studiowania etykiet. Jest niestrudzoną ambasadorką kuchni polskiej, chleba na prawdziwym zakwasie i ogórków kiszonych. Trzykrotnie otrzymała Kryształowe Pióro najbardziej prestiżową nagrodę dla najlepszych dziennikarzy naukowych w Polsce. Za najlepszy program poświęcony ochronie konsumentów zdobyła główną nagrodę Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Libertas et Auxilium, za wybitne zasługi na rzecz edukacji ekologicznej i prozdrowotnej Laur Ekoprzyjaźni, a za propagowanie jedzenia ryb Srebrną Łuską Pana Karpia. Niezwykle wysiko ceni sobie Telekamerę przyznaną przez fanów programu ""Wiem, co jem, i wiem, co kupuję"". .