Opis
W książce Czytelnik znajdzie odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób na podstawie analizy materiału biologicznego można określić przyczyny zatrucia po spożyciu grzybów oraz podjąć właściwy sposób leczenia. Książka jest barwnym atlasem grzybów trujących wraz z zarodnikami, będących najczęstszą przyczyną zatruć oraz podobnych do nich grzybów jadalnych. Zawiera tok postępowania analitycznego, a także krótki zarys objawów klinicznych zatruć najbardziej trującymi gatunkami grzybów, może więc stanowić doskonałe repetytorium wiedzy z grzyboznawstwa dla lekarzy pierwszego kontaktu, lekarzy rodzinnych i wszystkich zajmujących się osobami zatrutymi. Uwzględnia potrzeby analityków laboratoriów wykonujących analizy, pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych i studentów analityki medycznej. W książce Czytelnik znajdzie odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób na podstawie analizy materiału biologicznego można określić przyczyny zatrucia po spożyciu grzybów oraz podjąć właściwy sposób leczenia. Książka jest barwnym atlasem grzybów trujących wraz z zarodnikami, będących najczęstszą przyczyną zatruć oraz podobnych do nich grzybów jadalnych. Zawiera tok postępowania analitycznego, a także krótki zarys objawów klinicznych zatruć najbardziej trującymi gatunkami grzybów, może więc stanowić doskonałe repetytorium wiedzy z grzyboznawstwa dla lekarzy pierwszego kontaktu, lekarzy rodzinnych i wszystkich zajmujących się osobami zatrutymi. Uwzględnia potrzeby analityków laboratoriów wykonujących analizy, pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych i studentów analityki medycznej.