Opis
Książka Dieta cytrusowa nawiązuje do tzw. klasycznego sposobu odżywiania, znanego już starożytnym. Owoce cytrusowe są doskonałe dla osób lubiących ciągle coś „ zagryzać”, ponieważ nie tuczą, a jednocześnie dają uczucie nasycenia. Zawierają dostatecznie dużo wody, by nie czuć pragnienia, a jednocześnie mają niewiele kalorii.
Nie trzeba też nikogo przekonywać, że są przebogate w pektyny i posiadają wiele witamin,
w tym witaminy spalające tłuszcze. Dlaczego więc tak mało wiemy o ich właściwościach, i o możliwościach łączenia ich z innymi składnikami diety. Zadajemy sobie pytanie: jabłko czy nektaryna? Awokado z tuńczykiem? Pigwa z wieprzowiną? Co zrobić z tym granatem?
W niniejszej książce chcemy zachęcić Was do uwzględnienia owoców egzotycznych w każdej diecie. Mając na uwadze niewątpliwe walory odżywcze i zdrowotne ananasów, bananów, kiwi, mango, arbuzów, melonów, cytrusów, fig, daktyli, winogron, oliwek i wielu innych, proponujemy wykorzystać je do sałatek, deserów, napojów czy koktajli, a także jako dodatek do wykwintnych dań obiadowych, przekąsek oraz sosów.
Oczywiście stosowanie diety cytrusowej nie zwalnia nas od unikania tłustych mięs i wędlin, słodyczy, białego pieczywa, ziemniaków, serów żółtych i bardzo tłustego mleka i twarogu.
Podczas stosowania diety cytrusowej nie powinniśmy też pić bardzo mocnej kawy, herbaty oraz nadmiaru alkoholu. W menu warto uwzględnić chudy nabiał, ryby, kiełki zbóż i orzechy. Autorka szczególnie poleca pomarańcze, grejpfruty, kiwi, mandarynki, cytryny, banany i morele.
Chcesz wyglądać ładnie, skorzystaj ze wskazówek zawartych w tej książce.
Zapraszam do lektury.