Opis
Dieta funkcjonalna. Leczenie ziołami w kuchni autorstwa Lecha Tkaczyka wprowadza zupełnie nowatorski sposób odżywiania. Opiera się on na dodawaniu do zwyczajnych posiłków, przygotowanych zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, leczniczych ziół przyprawowych, których zadaniem jest wykorzystanie czynników bioaktywnych w ziołach i przyprawach, niekoniecznie tych najbardziej popularnych. Stosowanie ich uzależnione jest od masy ciała, wieku, płci, wzrostu i ogólnego stanu zdrowotności organizmu. Dieta funkcjonalna bazuje na najnowszych zdobyczach wiedzy na temat żywności funkcjonalnej. Jest to dieta niekłopotliwa i niedroga, a systematyczne jej stosowanie przynosi wiele korzyści, takich jak spowolnienie procesów starzenia, poprawa witalności, ograniczenie negatywnych skutków stresu i co najważniejsze zintensyfikowanie procesu leczenia wielu schorzeń. Dieta ta zdobywa coraz większe uznanie wśród ludzi walczących z nadwagą i z różnymi stanami chorobowymi.
Największym atutem tej książki jest podział ziół przyprawowych ze względu na ich właściwości lecznicze, oraz to, że Autor opisuje dokładnie zasady przygotowywania zdrowotnych posiłków, przybliża wiele ciekawych, a zapomnianych ziół przyprawowych, charakteryzuje mieszanki i herbaty skomponowane zgodnie z zaleceniami DFLT (pozbawione wszelkiego typu wzmacniaczy smaku i aromatu, sztucznych barwników etc.) Każdy bez względu na wiek, płeć, stan zdrowia czy preferencje kulinarne znajdzie w niej coś dla siebie.