Opis
Niniejsza publikacja przedstawia korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na przeciwdziałanie chorobom metabolicznym powodowanych miażdżycą (takich jak zawały serca, udary mózgu, nadciśnienie tętnicze) oraz otyłością i cukrzycą. Nie znaczy to jednak, że dieta ta nie może być także pomocna w profi laktyce innych chorób dietozależnych, jak niektóre nowotwory, schorzenia układu nerwowego i oczu czy osteoporoza. Wiedza na ten temat jest jednak jeszcze zbyt mała, aby śródziemnomorski sposób żywienia można było propagować jako sprawdzoną metodę zapobiegania wymienionym schorzeniom.""Jesteśmy tym, co jemy, jak głosi przysłowie. Spośród wielu diet opisywanych, stosowanych i propagowanych przez fachowców i ignorantów, jedynie dieta śródziemnomorska posiada dowody na korzystny wpływ na najczęściej występujące choroby naczyniowe i metaboliczne. Prof. Wiktor Szostak i dr Aleksandra Cichocka są wybitnymi naukowcami oraz praktykami zajmującymi się od lat wpływem sposobu odżywiania na zdrowie. Dlatego ich książka zawiera nie tylko kliniczne dowody na skuteczność diety śródziemnomorskiej, naukowe podstawy jej efektów, ale również wskazówki jak stosować ją codziennym żywieniu. Dzięki Autorom możemy, chociaż w kuchni poczuć się jak mieszkańcy słonecznych krajów południa Europy!