Opis
Żaden uroczysty obiad nie może się obejść bez deseru, a polska kuchnia nie może się obejść bez ciast. Wracając pamięcią do chwil dzieciństwa, najczęściej wspominamy dom pachnący aromatycznym ciastem wielkanocnymi babami, mazurkami, jesienną szarlotką, biszkoptami, keksami, piernikami, sernikami oraz czekoladową polewą.Ciasta, jak wszystkie inne potrawy, potrzebują przypraw i dodatków. To dzięki nim, jeszcze zanim wyciągniemy blachę z piekarnika, rozchodzi się wspaniały kuszący zapach, któremu trudno się oprzeć. Przyprawami, które najczęściej kojarzą się z ciastem, są wanilia i cynamon, który doskonale łączy się ze smakiem jabłek, kakao, czekolady i miodu. Rzadziej stosuje się goździki, anyż lub gałkę muszkatołową. Warto je wypróbować przy najbliższej okazji, gdyż dzięki nim wypieki wiele zyskują. Doskonałymi dodatkami do ciast są również bakalie, owoce świeże, suszone lub w postaci przetworów oraz kawa, herbata, kakao, likier, wino, koniak i wódka.