Opis
Dokładna nauka warzenia piwa wyszła spod pióra doświadczonego piwowara – Karola Schmidta, który praktykował między innymi w Londynie, a także był piwowarem i założycielem browarów w Grudziądzu. Autor o profesji swej pisze: „Sztuka warzenia piwa ma w celu przysposobienia napoju pożywnego i upaiaiącego, który skutkiem przyrządzenia właściwego i fermentacyi stosowney, z rozmaitych rodzaiów zboża i warzywa robić się daje. (*) Własności pożywne tego napoju stanowią znakomitą iego zaletę, własność upaiaiąca zaś, ani iest niebespieczną, ani nawet szkodliwą, pewne gatunki porteru angielskiego wyiąwszy, które sprawuią do czasu przy zbytecznem ich użyciu, ból głowy, z przyczyny znayduiącey się w nich zaprawy.” Książka szczegółowo traktuje o sposobach fabrykacji piwa, urzadzeniu browaru i podaje receptury rozmaitych gatunków piw i podpiwka.
Reprint tej pięknej publikacji oprawiony został w grubą niebieską tekturę z papierowym grzbietem zadrukowanym na biało. Ponadto reprint posiada dopasowane kolorystcznie kapitałki oraz granatową wstążeczkę czytelniczą. Zadruk na szlachetnym, leko kremowym papierze sprawi, że otrzymacie Państwo książkę taką, jaką była ongiś – na podobnym papierze, z oryginalną czcionką i pisownią.