Opis
Za każdym razem przygotowując kolejną książkę zastanawiam się czy nadejdzie taki dzień, kiedy nie będę miała już o czym pisać i wtedy dopada mnie obawa, że to ja nie będę w stanie pisać - straszne! Zioła i przyprawy to temat nie tylko kulinarny, ale także medyczny. Książka, którą przekazuję to jedynie dotknięcie tematu. Opis ziół i przypraw, a także ich zastosowanie pozwoli Wam świadomie komponować własne mieszanki oraz tworzyć dania o nowym, atrakcyjnym smaku i aromacie.Zioła i przyprawy oddziałują na nasze zdrowie, co z kolei determinuje nasze zachowania i wpływa na samoocenę i stosunek do innych. To również wiedza ogrodnicza. Postaram się wspólnie z wydawcą aby książka pozwoliła na samodzielne zbieranie dziko rosnących ziół, suszenie ich i uprawianie choćby w skrzynce na balkonie. Nie wyobrażam sobie współczesnej kuchni bez przypraw. Co znaczy barszcz czerwony bez czosnku i majeranku? Zupa fasolowa bez cząbru? Krewetki tygrysie smażone na maśle bez czosnku, imbiru i świeżej kolendry? To są oczywistości, ale może warto do tych samych krewetek dodać zamiast kolendry drobno posiekaną natkę selera korzeniowego, nieco wysuszonej, bardzo drobno posiekanej chili i odrobinę cynamonu - to dopiero jest uczta! A imbir starty. A w krewetkach tylko odciśnięty z niego sok! Co Wy na to?