Gdy dzień się wydłuża, a niskie zimowe temperatury zastępuje wiosenne ciepło, budzą się w nas nowe siły i pomysły.
Cieszą widoki świeżej zieleni, kwitnące sady, kolorowe przydomowe ogródki i NOWALIJKI.
Delikatne szparagi, surowe kalarepki, chrupiące marchewki, słodki jak cukierki groszek wyznaczają smaki wiosny.
Gdy dodamy do tego bogactwo kiełków, zielone koktajle na bazie świeżych liści, np. mięty czy szpinaku,
sałatki z dodatkiem CHWASTÓW, to wiosenne menu może zaskoczyć i zadowolić naprawdę każdego.
W kwietniu na straganach pojawia się do niedawna nieco zapomniany rabarbar, można od razu włączyć go do swojej diety.
A potem czas na agrest i TRUSKAWKI niekwestionowany owocowy przebój wiosny.
Są dostępne od rana do wieczora, w dni powszednie i świąteczne, na każdym rogu i bezwzględnie trzeba to wykorzystać.
Zjadać je same na surowo, dodawać do sałatek i koktajli, deserów oraz jako bazę bądź wzbogacenie napojów, kompotów, ciast.
W wiosennej kuchni naprawdę wiele może się wydarzyć. Spróbujmy razem odkryć KULINARNE WALORY WIOSNY.
Pomogą w tym przepisy z tej książki. Są, i całkiem łatwe, i nieco trudniejsze, pracochłonne i niewymagające wiele czasu.
I zachęcamy do eksperymentowania! Przy każdym przepisie są wskazówki, jak go zmodyfikować.
A możliwości zmian jest na pewno dużo więcej i z czasem każdy może dodać własna propozycję.
Życzymy powodzenia.