Kiedy za oknem temperatury spadają poniżej zera mamy ochotę na sycące ciepłe posiłki
gęste zupy i sosy, dania na bazie kaszy, makaronu i ziemniaków.
Częściej korzystamy z rozgrzewających korzennych przypraw: imbiru, kardamonu, cynamonu i anyżu,
które świetnie komponują się, np. z zimowymi herbatami.
A gdy ich smak wzbogacą miód, sok malinowy i cytrusy, to po prostu palce lizać!
Właśnie zimą kupujemy aromatyczne i świeże (!) cytrusy.
Chętniej też sięgamy po kiszonki, pieczone lub gotowane warzywa korzeniowe i bulwy.
Tradycyjne bezmięsne potrawy wigilijne oraz wiele wariantów dań z ryb powodują, że Boże Narodzenie
inaczej pachnie i smakuje. Dzieje się tak też za sprawą pieczonych mięs, wyrafinowanych sałatek i wypieków.
W tej książce odkrywamy tylko NIEKTÓRE WALORY KULINARNE ZIMY.
A jednocześnie zachęcamy do eksperymentowania.
Dlatego oprócz szczegółowych przepisów są też propozycje jak zmienić proponowaną potrawę.