Opis
Badania naukowe dowiodły, że w przypadku przechowywanej w temperaturze pokojowej młodej kapusty z wyciętym głąbem, utrata zawartości witaminy C może wynosić nawet 50% w ciągu jednego dnia.
Na nic przyda nam się znajomość zawartości cennych witamin w warzywach, jeżeli nie będziemy ich prawidłowo przechowywać, kupować i spożywać. Ekologiczna Apteczka Warzywna (tom 2) zawiera ponad 200 porad, przepisów kulinarnych, receptur na naturalne kosmetyki i propozycji kuracji pomocnych w profilaktyce najróżniejszych dolegliwości.
Czytając Ekologiczną Apteczkę Warzywną dowiesz się:
ile, kiedy i jakie warzywa jeść
na co zwracać uwagę przy zakupie warzyw
jakie walory dietetyczne mają warzywa
jak warzywa pomogą Ci zadbać o serce
jakie warzywa wspomogą układ krwionośny
dlaczego warto pić soki warzywne
jak przygotować oryginalne i zdrowe potrawy z warzyw
jak wykorzystać warzywa jako naturalne kosmetyki
Omówione warzywa: BRUKIEW - CHRZAN - CZOSNEK - DYNIA - PAPRYKA - PASTERNAK
Spis treści:
1. Rozdziały wstępne
Kiedy warzywa są najzdrowsze?
Soki warzywne: jak wybrać najlepsze? Propozycje kuracji
Zdrowie z kiszonych warzyw
Warzywne kuracje wzmacniające serce i krew
2. Ekologiczne warzywa - pokarmy, leki i kosmetyki
Brukiew - Kiedyś codzienna, dzisiaj odświętna
Chrzan - Uzdrawiający 'korzeń wikingów'
Czosnek - Naturalny 'wzmacniacz' odporności
Dynia - Leczący skarb jesieni
Papryka - 'Czerwone złoto'
Pasternak - Doceniany na nowo lek dietetyczny
Zajrzyj do książki