Opis
Struktura i treści podręcznika były konsultowane z nauczycielami ekonomiki i innych przedmiotów ekonomicznych w celu pełnej korelacji międzyprzedmiotowej.Optymalne przyswojenie treści tego przedmiotu i umiejętność ich aktualizacji oraz korzystanie z wiadomości nabytych na innych przedmiotach jest niezbędne do uzyskania pozytywnego wyniku na zewnętrznym egzaminie potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Każdy rozdział zawiera więc odniesienie do standardów wymagań egzaminacyjnych, ćwiczenia w formie różnego rodzaju zadań testowych oraz adresy internetowe umożliwiające aktualizację wiedzy ekonomicznej. Podręcznik został opracowany z myślą o zewnętrznym egzaminie potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Zawiera wiele przykładów z rozwiązaniami i ćwiczeń do samodzielnego wykonania w formie zadań testowych. Zadania te są adekwatne do tych, z którymi uczeń spotka się na etapie pisemnym i praktycznym egzaminu zewnętrznego.Spis treści:WstępRozdział 1. Wiadomości wstępne1.1. Motywy i cele gospodarowania1.2. Proces gospodarczy i jego podstawowe ogniwa1.3. Rola przedsiębiorstw w realizacji cyklu gospodarczegoRozdział 2. Podmioty działalności gospodarczej 2.1. Podmiotowy charakter działalności gospodarczej2.2. Osoba fizyczna i osoba prawna jako przedsiębiorca2.3. Przedsiębiorcy i ich oznaczenia2.4. Przedsiębiorca a przedsiębiorstwo2.5. Klasyfikacja przedsiębiorstw i ich charakterystyka2.6. Formy współdziałania gospodarczego przedsiębiorstw2.7. Samorząd gospodarczyRozdział 3. Struktura organizacyjna przedsiębiorstwa3.1. Podział pracy jako podstawa struktury organizacyjnej3.2. Tradycyjne i nowoczesne rodzaje struktur gospodarczych3.3. Podstawowe człony struktury organizacyjnejRozdział 4. Działalność produkcyjna przedsiębiorstwa4.1. Zaopatrzenie i gospodarka materiałowa4.2. Organizacja i przebieg procesu produkcji4.3. Działalność pomocniczo-produkcyjna4.4. Wpływ działalności produkcyjnej na środowisko naturalne4.5. Zbyt w przedsiębiorstwie produkcyjnymRozdział 5. Działalność handlowa przedsiębiorstwa5.1. Nowoczesne tendencje w rozwoju handlu5.2. Ogniwa krajowego obrotu towarowego i ich charakterystyka5.3. Zasady organizacji pracy w handlu5.4. sztuka sprzedawania5.5. Obrót towarowy z zagranicą5.6. Formy rynków zorganizowanych Rozdział 6. Działalność usługowa6.1. Charakterystyka usług6.2. Klasyfikacja usług w Polsce 6.3. Inne stosowane sposoby grupowania usług6.4. Podstawy organizacji i ekonomiki usługRozdział 7. Gospodarowanie zasobami pracy w przedsiębiorstwie7.1. Zatrudnienie w przedsiębiorstwie7.2. Wydajność pracy i pracochłonność produkcji7.3. Czas pracy i ocena jego wykorzystania7.4. Wynagradzanie pracowników7.5. Bezpieczeństwo i higiena pracyOdpowiedzi do wybranych ćwiczeń rachunkowychBibliografia