Opis
Ekonomika w rolnictwie jest podręcznikiem składającym się z dwóch części, przeznaczonym do nauki zawodów: technik rolnik, technik ogrodnik, technik mechanizacji rolnictwa oraz w szkołach policealnych.Część I zawiera definicje podstawowych pojęć i kategorii ekonomicznych. Obejmuje treści wprowadzające: charakterystykę produkcji rolniczej, czynniki produkcji, organizację gospodarstwa rolnego, klasyfikację kosztów. Omówione są warunki funkcjonowania rynku rolnego zarówno w Polsce, jak i w Unii Europejskiej. Poszczególne rozdziały dotyczą tak ważnych dla indywidualnych wytwórców zagadnień, jak: polityka strukturalna w Unii Europejskiej, polityka państwowa w zakresie dochodów, podatków, ubezpieczeń, kredytów bankowych, obrotu gruntami rolnymi i ochrony środowiska.Podręcznik zawiera liczne przykłady oraz zestaw pytań umożliwiających samodzielną pracę ucznia.Część II obejmuje tematy: działania marketingowe w agrobiznesie, funkcjonowanie przedsiębiorstwa i rachunkowość. Omówiono również prawne podstawy zakładania gospodarstw agroturystycznych.