Suplement diety BICAPS® COLLAGEN uzupełnia dietę w kolagen oraz L-prolinę.
L-prolina wchodzi w skład kolagenu i stanowi 30% tworzących go białek. (4)
Witamina C wspomaga produkcję kolagenu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania kości i chrząstki.
Wyniki badań niezdenaturowanego kolagenu typu II zawartego w produkcie BICAPS® COLLAGEN:
1. Niezdenaturowany kolagen typu II obniżył biomarker odpowiedzialny za pogorszenie stanu chrząstki. (1)
2. Odnotowano poprawę parametrów jakości życia według kwestionariusza SF-36. Ocenia on m.in. funkcjonowanie fizyczne, emocjonalne i witalność. (2)
3. Parametry skali WOMAC uległy poprawie. Skala ocenia: nasilenie bólu, sztywność stawów i funkcjonowanie fizyczne u osób z problemami stawów. (1,2,3)
Źródła:
1. Mannelli L., Micheli L., Zanardelli M., Ghelardini C., Low dose native type II collagen prevents pain in a rat osteoarthritis model. Pobrane dnia 12.05.2018 r. z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3751133/
2. Fulya B., Armagan O., Ozgen M., Tascioglu F., Bolluk O., Alatas O., Effects of native type II collagen treatment on knee osteoarthritis: A randomized controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4970562/
3. American College of Rheumatology. Pobrane dnia 12.05.2018 r. z https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Rheumatologist/Research/Clinician-Researchers/Western-OntarioMcMaster-Universities-Osteoarthritis-Index-WOMAC
4. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/L-proline#section=Top.