Gordon Ramsay jest obecnie jednym z najbardziej interesujących szefów   kuchni i bez wątpienia należy do pierwszej ligi gastronomii. Jego zadziwiający   talent, imponująca osobowość i to, że zawsze pewnie stoi na nogach zaprowadziły   go tam, gdzie jest - czyli na szczyty - i zjednały mu tysiące fanów na całym   świecie. Jego programy telewizyjne, takie jak ""Koszmary kuchenne Ramsaya"", czy   ""The F Word"" ściągają przed ekrany tysiące widzów, którzy nie mogą się napatrzyć   na tego kipiącego energią, elokwentnego czarodzieja garnka i patelni. Co kryje   się za postacią tego kucharza w białym fartuchu, jak udało mu się wspiąć na   wyżyny? Multimilioner przed trzydziestką, Ramsay jest dziś równie ambitny,   jak w czasach, kiedy był nastolatkiem. W wieku 18 lat był zawodowym piłkarzem w   drużynie Glasgow Rangers. Kontuzja kazała mu zejść z boiska i przenieść się do   kuchni, gdzie na zawsze zostawił swój ślad. Żongluje czasem i naciąga dobę jak   gumę, przenosząc się z jednej do drugiej między swoimi restauracjami, jego dzień   pracy to pełne 18 godzin, gdzieś tam jeszcze udaje mu się zmieścić uczestnictwo   w programach telewizyjnych, jako oddanemu mężowi i ojcu znaleźć czas dla żony i   dzieci, nie mówiąc już o bieganiu w maratonach!