Opis
Środowisko produkcji rolniczej, które utraciło już w znacznym stopniu cechy środowiska naturalnego, trzeba świadomie kształtować za pomocą środków biologicznych i technicznych, aby zachować jego walory i uzyskiwać niezbędne efekty gospodarcze.Pełne wykorzystanie energii słonecznej, wody i dwutlenku węgla zachodzi wówczas, gdy składniki pokarmowe występują w optymalnych ilościach i proporcjach, odpowiednio do warunków glebowych i hydrologicznych ekosystemu oraz potencjału genetycznego roślin.Główne założenia ekorozwoju to nadanie konsumpcji i produkcji oraz rozwojowi cywilizacyjnemu kierunku umożliwiającego trwałe zachowanie walorów i zasobów środowiska. Chodzi tu m.in. o zasoby wodne, których stan uznać należy za katastrofalnie zaniedbany.Plon jest funkcją wielu czynników zarówno przyrodniczych, jak i antropogenicznych. Spośród tych ostatnich największe znaczenie mają: właściwa uprawa roli, racjonalne nawożenie oraz dobór gatunków i odmian roślin uprawnych odpowiednio do warunków glebowo-klimatycznych oraz możliwości gospodarstwa.Książka przeznaczona jest przede wszystkim dla słuchaczy wydziałów melioracji i inżynierii środowiska, kierunków ochrony środowiska uczelni rolniczych, kierunków i wydziałów ochrony i kształtowania środowiska innych uczelni, instytutów resortu rolnictwa i gospodarki żywnościowej oraz resortu ochrony środowiska, zasobów naturalnych i leśnictwa, a także dla służb melioracyjnych i rolniczych związanych bezpośrednio z gospodarką wodną w rolnictwie.