Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego według odwiecznych tradycji podczas kolacji Wigilijnej jemy kapustę, suszone grzyby i owoce oraz ryby, natomiast w czasie Wielkanocy żywimy się jajkami i żurkiem? Wielopokoleniowa mądrość naszych przodków znajduje swoje uzasadnienie także... w medycynie chińskiej, którą się interesuję, i wywodzącej się z niej Kuchni Pięciu Przemian. Według tej teorii nasz organizm różnicuje swoje potrzeby w zależności od pory roku i powinniśmy dostosować naszą dietę do rytmu ciała oraz otaczającej nas przyrody. Przepisy w książce „Gotuj, smakuj i bądź zdrowy” są łatwe do przygotowania, podzielone według pór roku, a składniki – dobrane pod kątem sezonowości oraz pozytywnego oddziaływania na organizm. Przykładam ogromną uwagę do jakości surowców używanych w kuchni, dlatego znajdziesz tu również wskazówki, na co zwrócić uwagę podczas zakupów spożywczych. Jeśli spodoba Ci się moja książka, wejdź również na stronę www.gotujsmakuj.pl, na której znajdziesz więcej przepisów.