Książka Insulinooporność. Szybkie dania
PIERWSZA POMOC DIETETYCZNA DLA INSULINOOPORNYCH
Jadłospisy na 3 miesiące z ponad 200 przepisami, także w wersjach wegańskich i wegetariańskich. 5 podstawowych produktów w każdym przepisie. Czas przygotowania: do 20 minut.
Poradnik dla zapracowanych
Ten poradnik ma pomóc wszystkim zapracowanym, zmęczonym czy zwyczajnie nielubiącym gotować osobom błyskawicznie przyrządzać potrawy zgodne z zasadami żywienia insulinoopornych. Z przepisów mogą jednak korzystać nie tylko pacjenci z insulinoopornością, ale każdy, kto chce jeść z niskim indeksem glikemicznym, odżywiać się zdrowo i zrezygnować z częstego jedzenia na mieście.
Co znajdziesz w tej książce?
• rady w pigułce, czyli vademecum dotyczące insulinooporności
• listę produktów, z których warto korzystać
• podstawowe zasady gotowania dla zabieganych
• przyprawy, które wspomagają walkę z insulinoopornością
• sposoby na okiełznanie głodu
Od autora
Od dawna chciałam, żeby powstała książka dla tych, którzy wiecznie żyją w niedoczasie, nie lubią spędzać w kuchni długich godzin i szukają jak najprostszych rozwiązań. Czyli dokładnie dla takich osób jak ja
Dominika Musiałowska
Zależało mi na pokazaniu, że zdrowe gotowanie jest łatwe i przyjemne i dieta może być stylem życia, a nie smutną koniecznością.
Magdalena Makarowska
Magdalena Makarowska
Dietetyk, biotechnolog, pedagog. Właścicielka ganinetu dietetycznego Centrum Natura w Łodzi. Mama Wiktorii i żona zdolnego fotografa, dzięki któremu poradniki mają piękne zdjęcia. Zakochana w swojej pracy optymistka, której życiowe motto to:
Jesteś tym, co jesz, więc jedz pięknie! Gotowanie to jej pasja, a nie obsesja. Według niej mądra ideta, będąca stylem życia, a nie chwilową modą, zapewnia nam zdrowie aż w 90%. Postrzega dietę nie jako reżim żywieniowy, ale świadome słuchanie potrzeb swojego organizmu i modelowanie metabolizmu za pomocą właściwie skomponowanych, pysznych i świeżych posiłków, opartych na produktach jak najmniej przetworzonych. Jest przekonana, że zmiany nawyków żywieniowych i wejście na żywieniową ścieżkę zdrowia są możliwe na każdym etapie naszego życia.
Dominika Musiałowska
Ekspertka w zakresie insulinooporności, założycielka bloga i fundacji, regularnie organizująca kursy i szkolenia poświęcone tej problematyce, a prywatnie od kilku lat insulinooporna - zwięźle tłumaczy, czy jest insulinooporność i jak sprawdzić, czy nasze kłopoty zdrowotne i trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów biorą się właśnie z niej. Przede wszystkim jednak daje skutecznie i proste rady, co zrobić, żeby zapanować nad insulinooporością, dowodząc na własnym przykładzie, że się da. Trzeba tylko wiedzieć jak.