Opis
Przekład zjęzyka niemieckiego Karolina KuszykW grudniu 2009 roku Karen Duve pod wpływem impulsu oraz dydaktycznych pogadanek nowej współlokatorki podjęła przedwczesne postanowienie noworoczne. Zdecydowała się przeprowadzić nasobie wyjątkowy eksperyment dietetyczno-etyczny. Przez dziesięć miesięcy miała zamiar sprawdzić, jak naorganizm, środowisko igospodarkę wpływają radykalne zmiany żywieniowe. Czy toprawda, żemięso truje? Może człowiek nie powinien pić mleka? Czemu kurczak wsupermarkecie kosztuje jedno euro, awarzywa sąjak zobrazka? Napierwszy ogień idzie dieta ekologiczna, potem wegetariańska, wegańska, awkońcu frutariańska. Karen Duve musi nauczyć się uważnie czytać etykiety, bierze udział wakcji uwalniania kur zprzemysłowej fermy iczyta tony specjalistycznej literatury. Ktoś mógłby pomyśleć, żewten sposób łatwo popaść wneoficki zapał iszybko zmienić się w,,zielonego fanatyka"", ale Duve opisuje swoją przygodę zhumorem idystansem. Jeść przyzwoicie toksiążka oideologii, która kryje się zajedzeniem, ale przede wszystkim otym, żewarto się zmieniać, dbać ośrodowisko imyśleć krytycznie.