Opis
Jeżeli uważasz, że nigdy nie nauczysz sie gotować, sięgnij po zawarte w tej książce przepisy oraz ilustrujące je krok po kroku zdjęcia, a w ciągu 24 godzin - uwierz mi - zaczniesz przyrządzać naprawdę pyszne potrawy. Gotowanie dań od podstaw jest jedna z podstawowych umiejętności, a jej posiadanie pozwoli ci zaoszczędzić nieco pieniędzy, sprawi sporo radości i skieruje ciebie, twoja rodzinę i przyjaciół na drogę do zdrowszego stylu Życia. Każdy może nauczyć sie gotować. Kiedy już zarazisz sie bakcylem gotowania, pokaż swoim przyjaciołom, jak to robić. Po prostu opanuj jeszcze dziś jeden przepis i PRZEKAŻ GO DALEJ.Jamie Oliver o swojej książceInspiracją do powstania tej książki stali się wszyscy znani mi ludzie, którzy byli przekonani, że nigdy w życiu nie nauczą się gotować. Tego rodzaju myślenie działa na mnie jak płachta na byka, ponieważ głęboko wierzę, iż gotowanie w domu jest jedną z najbardziej podstawowych umiejętności, którą powinna posiadać każda osoba na tej planecie, aby móc zadbać o siebie, rodzinę i przyjaciół. Napisałem zatem książkę, aby pomóc ci (lub osobie, dla której ją kupujesz) nauczyć się gotować w możliwie najłatwiejszy i najszybszy sposób. Wybrałem przepisy na potrawy, które wszyscy lubimy, i podałem własne, uproszczone wersje tych dań - chcę poprowadzić cię przez nie za pomocą jasnych wskazówek oraz ilustrujących je krok po kroku zdjęć, aby dzięki temu otworzyć przed tobą zupełnie nowy świat wspaniałego jedzenia. Bez względu na to, czy jesteś opornym początkującym, czy dobrym kucharzem, który ceni prostotę, pozwól, abym wraz z moją książką pomagał ci gotować naprawdę smaczne posiłki, które przypadną do gustu także innym osobom. DO DZIEŁA! Jamie Oliver - informacje o autorzeJAMIE OLIVER zaczął gotować w pubie The Cricketers, prowadzonym przez rodziców w angielskim miasteczku Clavering, kiedy miał osiem lat. W krótkim czasie gotowanie stało się dla Jamiego pasją, którą rozwijał następnie w restauracji Neal Street i River Café. W 2002 roku w Londynie założył restaurację Fifteen oraz związaną z nią organizację dobroczynną Fifteen Foundation, która uczy młodych ludzi pokrzywdzonych przez los zawodu kucharza. Obecnie funkcjonują jeszcze trzy inne restauracje Fifteen - w Kornwalii, Amsterdamie i Melbourne. Niedawno Jamie otworzył w Wielkiej Brytanii sieć restauracji Jamies Italian. W 2005 roku zainicjował ruch na rzecz podniesienia jakości obiadów podawanych w brytyjskich szkołach i - dzięki kampanii Feed Me Better - przyczynił się do tego, że rząd diametralnie zmienił politykę w zakresie żywienia w szkołach, zwiększył budżet przeznaczony na ten cel i przygotował nowe, pożywne jadłospisy dla wszystkich placówek. Obecnie Jamie współpracuje z różnymi wydawcami w Wielkiej Brytanii i poza jej granicami. Mieszka w Londynie i w Essex, ze swoją żoną Jools oraz córkami Poppy i Daisy. Jest jednym z najpopularniejszych kucharzy na świecie, a jego książki z przepisami rozchodzą się w milionach egzemplarzy.