Migdały - najlepsze źródło magnezu
Migdałowiec jest rośliną uprawianą w basenie Morza Śródziemnego, a także w Kalifornii. Owoce migdałowca mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako składnik bakalii oraz dodatek do ciast i deserów. Ponadto często przerabiane są na marcepan, a z nasion migdałów tłoczy się bardzo odżywczy olej migdałowy. W kosmetyce olejek migdałowy stosowany jest jako składnik balsamów i kremów. Migdały są źródłem witaminy E i B2. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Migdały są również źródłem miedzi, manganu, cynku, fosforu, potasu. Miedź pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Mangan wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Właściwości lecznicze migdałów:
- zmniejszają ryzyko zawału serca
- chronią przed miażdżycą
- wpływają korzystnie na układ nerwowy
- poprawiają pamięć i koncentrację
- obniżają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera
- stanowią świetny element profilaktyki przeciwnowotworowej
- oddziałują alkalizująco na organizm
- budują mocne kości i zęby
- opóźniają procesy starzenia
- przywracają zdrowy i piękny wygląd włosom i paznokciom
- wpływają korzystnie na układ odpornościowy.
- zapobiegają cukrzycy