KruKam Ryż basmati 1000g
Ryż Basmati to odmiana ryżu białego charakteryzująca się długim i smukłym ziarnem. Posiada mniej skrobi, jest puszysty i bardzo delikatny. Basmati jest ryżem szlachetnym o wyrazistym, oryginalnym i lekko orzechowym smaku.
Prekursor ryżu długoziarnistego, o charakterystycznym aromacie, najpopularniejszy w Indiach i Pakistanie. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian ryżu.
Zastosowanie :
Charakterystyczna odmiana ryżu o długich białych lub brązowych ziarnach, czyli basmati. Ma lekko migadałowo-orzechowy smak i zapach. Jest świetny to wszelkiego rodzaju sałatek oraz smażenia. Wspaniale komponuje się z rybami, mięsem lub potrawami kuchni orientalnej (przede wszystkim hinduskiej). Jego ziarna, w przeciwieństwie do innych gatunków, w procesie gotowania stają się grubsze, a dłuższe. To jedna z najtwardszych odmian, dzięki czemu zachowuje swoją sypkość; jeśli potrzebujemy ryżu, który się nie skleja, ze spokojem możemy sięgnąć po basmati.
Pzechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Składniki:
ryż biał (basmati)
Wartości odżywcze KruKam Ryż basmati 1000g
Produkt zawiera |
w 100g |
% RWS |
Wartość energetyczna: |
1440 kJ / 333 kcal |
* |
Tłuszcz: |
1,11 g |
* |
w tym tłuszcze nasycone: |
0 g |
* |
Węglowodany: |
75,56 g |
* |
w tym cukry: |
0 g |
* |
Błonnik: |
- |
* |
Białko: |
6,5 g |
* |
Sól: |
0,02 g |
* |
% RWS – Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona