KruKam Ryż jaśminowy 1000g
Ryż jaśminowy - ryż bardzo ceniony w kulturze azjatyckiej, dzięki swojemu jaśminowemu aromatowi i lekko orzechowemu smaku. Używany jest w wielu tajskich potrawach. Charakterystyczną cechą są długie, kształtne ziarna. Duża zawartość skrobi sprawia, że jest on nieco bardziej kleisty, przez co idealnie nadaje się także do deserów. Jest bogaty w białka, wapń, fosfor oraz witaminę B1 i B6. Uważa się, że ma pozytywny wpływ na pracę trzustki, śledziony, a także żołądka.
Jak gotować?
Ryż należy przepłukać kilkakrotnie pod bieżącą chłodną wodą. Następnie zalać ryż wodą w stosunku 1:1, osolić wodę oraz gotować pod przykryciem ok. 12 minut (aż ryż wchłonie całą wodę). Zdjąć garnek z ognia i pozostawić ryż przykryty jeszcze kilka minut.
Składniki:
Ryż jaśminowy
Wartości odżywcze KruKam Ryż jaśminowy 1000g
Produkt zawiera |
w 100g |
% RWS |
Wartość energetyczna: |
1566 kJ / 374 kcal |
* |
Tłuszcz: |
1,03 g |
* |
w tym tłuszcze nasycone: |
0,294 g |
* |
Węglowodany: |
80,89 g |
* |
w tym cukry: |
0,33 g |
* |
Błonnik: |
1,8 g |
* |
Białko: |
7,51 g |
* |
Sól: |
0,01 g |
* |
% RWS – Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona