Ponad 70 przepisów kulinarnych zainspirowanych „Baśniami braci Grimm”. Baśnie zamieszczone w zbiorze Grimmów są pełne zapadających w pamięć bohaterów, mrocznych scenerii, lekcji życiowych i… pysznego jedzenia. Ta książka gromadzi ponad 70 przepisów nawiązujących do opowieści, które Jacob i Wilhelm Grimmowie po raz pierwszy opublikowali na początku XIX wieku, a które do dziś fascynują czytelników. Od pożywnego śniadania roztropnego Jasia, czyli bekonu z cebulką z patelni, po wymyślny świąteczny smakołyk, jakim jest domek z piernika Jasia i Małgosi – znajdziemy tu przepisy na każdą okazję i na każdy posiłek. Towarzyszą im eseje o naukowym zacięciu, przedstawiające rolę poszczególnych potraw i składników zarówno w baśniach, jak i w prawdziwym życiu dawnych mieszkańców Europy. Dzięki temu możemy się głębiej zanurzyć w pociągający świat „Baśni braci Grimm”.