Poradnik zawiera przepisy na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy – od pieczywa poprzez rozmaite placki, naleśniki, kluski, pizze, makarony po ciasta i ciasteczka.
Gluten jest mieszaniną białek występującą w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia oraz w produktach z nich wykonanych, i sprawia, że surowe wyroby mączne są ciągliwe, elastyczne i łatwo dają się formować; jest więc swego rodzaju spoiwem wiążącym składniki ciasta. Niestety osoby chorujące na celiakię lub z innych przyczyn uczulone na to białko muszą je wykluczyć ze swojego jadłospisu. To głównie do nich skierowana jest ta książka – zawarte w niej przepisy są alternatywą dla tych z zastosowaniem mąk z glutenem. Jednocześnie pieczywa, placki, makarony, naleśniki czy kluski wykonane wg naszych receptur niewiele różnią się od tych tradycyjnych. Czasami okazują się smaczniejsze!
Książkę polecamy również osobom, które nie mają zdrowotnych wskazań do diety bezglutenowej: kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej, naleśnikowe tortille z sałatką krabową czy krem z cukinii mogą być ciekawą odmianą i urozmaiceniem codziennej diety!
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Przepis na wytrawne muffiny ze słonecznikiem
Składniki:
• 220 g mąki ryżowej,
• 80 g mąki gryczanej,
• 400 g upieczonej i zmiksowanej dyni,
• 1 spora marchewka,
• 6 łyżek oleju,
• ¾ szklanki mleka,
• 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka słodkiej papryki,
• szczypta tymianku,
• szczypta soli ziołowej,
• słonecznik do posypania.
Wykonanie wytrawnych muffin ze słonecznikiem
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Mąki przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać marchewkę, zmiksowaną dynię, wlać olej oraz mleko i dokładnie całość wymieszać, by składniki dobrze się połączyły. Powinno powstać gęste ciasto. Ciasto przełożyć do foremek do muffinek, po wierzchu posypać ziarnami słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 30 minut, aż muffiny lekko się zrumienią i będą suche w środku – sprawdzić patyczkiem. Upieczone muffiny wystudzić i podawać.