Potrawy z drobiu to zbiór sprawdzonych przepisów na łatwe do przygotowania dania z mięsa kurczaka, indyka, kaczki i gęsi: od zup poczynając poprzez rolady i pasztety – na drobiu duszonym, pieczonym i smażonym kończąc.
Mięso drobiowe zaliczane jest obok rybiego do najbardziej lekkostrawnych. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i jest dobrym źródłem wartościowego, łatwo przyswajalnego białka, zwłaszcza mięso z piersi indyków i kur. Poleca się je szczególnie osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym, rekonwalescentom i dzieciom. Mięso drobiowe zawiera dużo cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, dzięki czemu wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ze względu na delikatny, mało wyrazisty smak, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, można je serwować z warzywami, ale równie dobrze smakuje z owocami.
Autorka zebrała w książce przepisy, których bazą jest właśnie mięso drobiowe. Znajdziemy tu receptury na pyszne zupy, sałatki, pasztety, rolady, klopsy i oczywiście potrawy z duszonym i pieczonym drobiem. Każdy amator dobrej kuchni z pewnością coś dla siebie wybierze.
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Przepis na kolorową sałatkę z kurczakiem
Składniki:
• 1 pierś z kurczaka,
• 1 czerwona papryka,
• 1 żółta papryka,
• 1 czerwona cebula,
• 1 duży pęczek rukoli,
• 10 pomidorków koktajlowych,
• 2 zielone ogórki,
• kilka listków bazylii,
• 1 ząbek czosnku,
• 2 łyżki soku z cytryny,
• 1 łyżeczka octu balsamicznego,
• 1 łyżeczka miodu,
• sól, pieprz, papryka do smaku.
Wykonanie kolorowej sałatki z kurczakiem
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso usmażyć na patelni grillowej. Odłożyć do ostygnięcia. Rukolę i bazylię opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w półtalarki. Zielone ogórki umyć, obrać ze skórki (niekoniecznie) i pociąć w półplasterki. Pomidorki koktajlowe umyć i poprzekrawać na połówki. Wszystkie warzywa przełożyć do salaterki i wymieszać. Dodać grillowanego kurczaka. Sok z cytryny wymieszać z miodem i octem balsamicznym. Dodać do niego ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać sos i polać nim sałatkę.