Potrawy z makaronem to zbiór sprawdzonych receptur na wartościowe, lubiane i łatwe do przygotowania potrawy: od przepisów na domowy makaron poprzez makaronowe dania z warzywami, mięsem, rybami, owocami morza – po owocowe i słodkie potrawy makaronowe. Makaron, jedno z podstawowych dań kuchni włoskiej, które od dawna gości również na polskich stołach, to smaczny produkt o wszechstronnym zastosowaniu, wykorzystywany do zup (trudno sobie bez niego wyobrazić rosół!), jako dodatek do dań obiadowych, a także jako samodzielny, pełnowartościowy posiłek. Świetnie komponuje się z mięsem, warzywami, rybami, owocami morza, a także owocami i bakaliami. Na rynku dostępny jest duży wybór makaronów, wśród nich są kolorowe – zielony (szpinakowy), czerwony (z sokiem buraków), czarny (z barwnikiem kałamarnic) czy brązowy (z mąki pełnoziarnistej lub razowej), bez trudu znajdziemy też makaron bezglutenowy (sojowy, ryżowy, kukurydziany), a dla łasuchów jest nawet czekoladowy! Bogactwo kolorów, kształtów oraz rodzajów inspiruje i pozwala na przygotowanie przeróżnych potraw – w książce znajdziemy blisko pięćdziesiąt inspirujących przepisów!