Potrawy z ryb to zbiór 50 sprawdzonych przepisów na łatwe do przygotowania dania z ryb i owoców morza, od zup poczynając poprzez różnego rodzaju pasty, musy, tatary, omlety czy sałatki – na rybach duszonych, pieczonych i smażonych kończąc.
Poza wigilią i okresem Wielkiego Postu potrawy z ryb nadal rzadko goszczą na polskich stołach, choć tak wiele mówi się o ich zaletach. Są doskonałą alternatywą dla innych rodzajów mięs – pożywną, lekkostrawną i smaczną. Zawierają wiele cennych składników, w tym kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i systemu nerwowego, mają działanie przeciwnowotworowe oraz obniżają poziom złego cholesterolu zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia zawału, a także korzystnie oddziałują na stan skóry i włosów. Słowem: trudno przecenić ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, dlatego autorka postanowiła poświęcić potrawom z ryb oddzielną książkę, w której zamieściła sprawdzone i wypróbowane przepisy.
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Przepis na sałatkę łososiową w awokado
Składniki:
• 200 g wędzonego łososia,
• 4 awokado,
• 4 zielone gruntowe ogórki,
• 1 czerwona papryczka chili,
• 2 jajka (można użyć przepiórczych – 4 sztuki),
• sok z ½ cytryny,
• 4 łyżki oliwy z oliwek,
• 1 łyżeczka musztardy,
• ½ łyżeczki miodu,
• sól, kolorowy pieprz do smaku,
• koperek do dekoracji.
Wykonanie sałatki łososiowej w awokado
Jajka umyć, ugotować na twardo i ostudzić. Obrać i pokroić na cząstki. Awokado umyć, rozkroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. Część miąższu z połówek wybrać łyżeczką i przełożyć do miseczki. Skropić sokiem z cytryny. Ogórki umyć, obrać ze skórki (niekoniecznie) i pokroić w kostkę. Papryczkę chili umyć, pokroić w pierścionki i usunąć nasiona. Łososia pokroić w paski. Ogórki, łososia i chili dodać do awokado, wymieszać. Na koniec dorzucić cząstki jajek. Do małego słoiczka wlać oliwę, resztę soku cytrynowego, dodać musztardę, miód, sól oraz pieprz do smaku. Dokładnie całość wymieszać. Najlepiej zakręcić słoik i kilka razy mocno nim potrząsnąć. Gotowym sosem polać warzywa w miseczce i ostrożnie je wymieszać. Farszem napełniać połówki awokado i wstawić je na 30 minut do lodówki, by smaki się przegryzły. Przed podaniem udekorować świeżym koperkiem.