KSIĄŻKI
ZABAWKI
ART. PAP
GRY
MULTIMEDIA
PROMOCJE
ZDROWIE
DOM I OGRÓD
LEGO
Okładka książki Kuchenne Inspiracje - Potrawy z ziemniaków

Kuchenne Inspiracje - Potrawy z ziemniaków

Autor: Siostra Maria

Wydawca: Martel
ISBN: 978-83-65807-54-0
EAN: 9788365807540
oprawa: miękka
format: 200x145mm
język: polski
liczba stron: 112
rok wydania: 2017
(0) Sprawdź recenzje

Opis

Potrawy z ziemniaków, kolejna z serii znakomita książka, to zbiór sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przyrządzenia potrawy z ziemniaków: od opiekanych kartofelków czy uwielbianych przez dzieci frytek, kopytek i różnego rodzaju kluseczek – na tradycyjnych plackach ziemniaczanych, zapiekankach i sałatkach kończąc.
Ziemniak, najpopularniejsze w Polsce warzywo i jednocześnie dla wielu z nas podstawowy składnik codziennej diety, ma w kuchni nieskończenie wiele zastosowań, można go spożywać samego bezpośrednio po ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu, ale jest również bazą wielu dań: kopytek, pyz, knedli, kartaczy, klusek, placków czy zapiekanek. Poza tym świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, rybami oraz innymi warzywami, a ze względu na delikatny, niezbyt wyrazisty smak – doskonale łączy się z ziołami i przyprawami.
Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez tego warzywa, dlatego autorka postanowiła poświęcić mu nieco więcej uwagi i zebrać przepisy na ziemniaczane potrawy w jednej książce.
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
 
Przepis na ziemniaczany suflet
Składniki:
• 1 kg ziemniaków,
• 500 g mielonego mięsa,
• ⅓ szklanki śmietany lub mleka,
• 2 łyżki masła,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 cebula,
• sól, pieprz do smaku,
• olej do smażenia.
Wykonanie ziemniaczanego sufletu
Ziemniaki obrać i umyć. W garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucić ziemniaki. Gotować je do miękkości – około 15 minut. Śmietanę podgrzać w rondelku – powinna być mocno ciepła, ale nie może się zagotować. Ziemniaki odcedzić i razem z masłem utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Pod koniec powoli wlewać ciepłą śmietanę, cały czas ugniatając ziemniaki, aż powstanie puszysta, gładka masa. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać mięso mielone i całość smażyć kilka minut. Mięso doprawić solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie do zapiekanek wysmarować olejem. Na dnie rozłożyć połowę ziemniaczanego purée. Na nim rozłożyć mięso i przykryć je drugą połową ziemniaków. By suflet był bardziej dekoracyjny, można ziemniaki nałożyć do szprycy cukierniczej i powyciskać na mięso ozdobne kopczyki, jeden obok drugiego. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut. Gotowy suflet ziemniaczany podawać natychmiast.

 

CENA:
5,77  zł
Cena detaliczna:
10,49 zł
45%
rabatu
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,77
Produkt niedostępny
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
Zapisz się na newsletter multiszop.pl
Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityką prywatności oraz na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji handlowej od ESSE Sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi. Więcej informacji znajdziesz w Regulaminie Newslettera. Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka ESSE sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi.
rozwiń
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj