Oferta wyprzedażowa książek - pozycje delikatnie uszkodzone, mogą mieć uszkodzone okładki, zagięte rogi itp jednak nie przeszkadzają w korzystaniu z książki.
Potrawy z ziemniaków, kolejna z serii znakomita książka, to zbiór sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przyrządzenia potrawy z ziemniaków: od opiekanych kartofelków czy uwielbianych przez dzieci frytek, kopytek i różnego rodzaju kluseczek – na tradycyjnych plackach ziemniaczanych, zapiekankach i sałatkach kończąc.
Ziemniak, najpopularniejsze w Polsce warzywo i jednocześnie dla wielu z nas podstawowy składnik codziennej diety, ma w kuchni nieskończenie wiele zastosowań, można go spożywać samego bezpośrednio po ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu, ale jest również bazą wielu dań: kopytek, pyz, knedli, kartaczy, klusek, placków czy zapiekanek. Poza tym świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, rybami oraz innymi warzywami, a ze względu na delikatny, niezbyt wyrazisty smak – doskonale łączy się z ziołami i przyprawami.
Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez tego warzywa, dlatego autorka postanowiła poświęcić mu nieco więcej uwagi i zebrać przepisy na ziemniaczane potrawy w jednej książce.
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Przepis na ziemniaczany suflet
Składniki:
• 1 kg ziemniaków,
• 500 g mielonego mięsa,
• ⅓ szklanki śmietany lub mleka,
• 2 łyżki masła,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 cebula,
• sól, pieprz do smaku,
• olej do smażenia.
Wykonanie ziemniaczanego sufletu
Ziemniaki obrać i umyć. W garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucić ziemniaki. Gotować je do miękkości – około 15 minut. Śmietanę podgrzać w rondelku – powinna być mocno ciepła, ale nie może się zagotować. Ziemniaki odcedzić i razem z masłem utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Pod koniec powoli wlewać ciepłą śmietanę, cały czas ugniatając ziemniaki, aż powstanie puszysta, gładka masa. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać mięso mielone i całość smażyć kilka minut. Mięso doprawić solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie do zapiekanek wysmarować olejem. Na dnie rozłożyć połowę ziemniaczanego purée. Na nim rozłożyć mięso i przykryć je drugą połową ziemniaków. By suflet był bardziej dekoracyjny, można ziemniaki nałożyć do szprycy cukierniczej i powyciskać na mięso ozdobne kopczyki, jeden obok drugiego. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut. Gotowy suflet ziemniaczany podawać natychmiast.