Błagam, czy możemy w końcu dać sobie spokój z jednoskładnikowymi daniami instant do zrobienia w kilka minut? Oczywiście, wszyscy jesteśmy zajęci. Wolałbym jednak, żebyśmy skoncentrowali się na prostym fakcie – wspaniale przygotowane burgery nie rosną na drzewach. Postawmy sprawę jasno: jeśli w 9 na 10 przypadków kupujesz bulion w sklepie, to jest to smutne. I nawet mi cię nie żal. Ale skąd niby miałbyś wiedzieć, jak smakuje prawdziwy bulion, jeśli od 50% do 80% jedzenia, które jadłeś, zostało zrobione przez kogoś innego? Masło, majonez, ser, pikle, sosy, bułki, ketchup… Świetna kuchnia musi być bezwzględna. Joshua Weissman pomoże ci wskoczyć na wyższy poziom gotowania, improwizować i składać dania tak, jak lubisz, z tego co lubisz. Bez żalu, wymóweki usprawiedliwień, z lekceważącym humorem i ponad 100 wyśmienitymi przepisami. Nauczysz się z nimi przyrządzać dania, które na zawsze zmienią twoje kulinarne doświadczenia: • steka smażonego sekretną metodą ze steakhousów, • sałatkę Cezar twojego życia, • pełne smaku wołowe pho, po którym zapłaczesz ze wzruszenia, • idealnie złożonego, najpyszniejszego burgera na świecie. Joshua Weissman – kulinarny geniusz, charyzmatyczny i niepokorny szef kuchni zuchwale stawiający czoło gotowaniu instant. Prowadzi kanał na Youtubie, gdzie w autorskim cyklu „But Better” sieka, kręci, składa i marynuje dla swojej milionowej publiczności. #1 NEW YORK TIMES BESTSELLER 8 RAZY! / Top Amazona „Cel Weissmana, by «przestać stawiać przeszłość na piedestale», nie wymaga przeprosin i jest mocno wspierany w tej książce, która zachęca czytelników do rozwijania własnej intuicji kulinarnej przy jednoczesnym zachowaniu znajomości podstaw.” — Publishers Weekly „Te przepisy nie tylko uczą podstaw gotowania, ale zostały również stworzone, by imponować i idealnie nadadzą się podczas wizyt gości, czy na wieczorne menu . Książka Kuchnia bezwzględna zaprojektowana z myślą o początkujących domowych kucharzach, zapewnia solidne instrukcje, smaczne przepisy i wiele zwrotów akcji, by mogli się nią cieszyć również doświadczeni kucharze.” — Booklist Gotowanie to forma sztuki. Ekspresja. Jedna z tych rzeczy, które odróżniają nas, ludzi, od zwykłych zwierząt… na przykład od ptaka, który usiłuje przelecieć przez szybę i uderza w nią raz po raz, choć jest przecież oczywiste, że nie uda mu się przez nią przebić nawet w trakcie próby #69. To także dla wielu niezwykle drażliwy temat. Myślę jednak, że najwyższy czas, by ludzie pogodzili się z faktem, że gotowanie nie jest już tym, czym było kiedyś. Jest o wiele, wiele lepsze. Tak naprawdę świat jedzenia i napojów właśnie dziś jest najbardziej ekscytujący i różnorodny w historii ludzkości. Sami tego doświadczamy. A to dopiero początek. Chciałbym jednak skupić się na najważniejszym: przyjmijmy do wiadomości, że kuchnia się rozwija i cieszmy się tym rozwojem. To coś, z czym moi włoscy znajomi mają spory problem… ale nie będziemy się w to zagłębiać. (Sorry, kochani, wiecie, że was uwielbiam. To tylko delikatny roast). Chciałbym, żeby ludzie zrozumieli, że dziś najważniejsze nie jest posiadanie w kuchennym arsenale jakiegoś dziwnego, nowomodnego urządzenia, którego jedyną funkcją jest obranie awokado. Najważniejsza jest kulinarna intuicja. Jeśli zrozumiesz, jak i dlaczego wybrana technika czy składnik wpływają na rezultat, nie będzie granicy czy bariery, która przeszkodziłaby ci ugotować dosłownie wszystko. Poza tym uważam, że nie ma żadnych zasad. Jasne, szanuj tradycję, ale także „rób powtórzenia” i zbuduj sobie solidną bazę wiedzy dotyczącej gotowania, kuchni, a przede wszystkim techniki. Nadszedł już czas, by przestać wynosić przeszłość na piedestał i po prostu zrobić coś zaje***cie pysznego. /fragment książki/