Opis
Autorzy, nauczyciele szkoły podstawowej, od kilku lat gotują z dziećmi nalekcjach i w ramach zajęć pozalekcyjnych. Stało się to pasją dzieci i każdespotkanie z rodzicami, każda impreza szkolna to okazja do poznawania tajnikówkuchni regionalnej i europejskiej, czego wyrazem jest ta książka. Obok przepisówsą tu również wskazówki dla nauczycieli i rodziców, jak organizować zajęcia zgotowania. Wszystkie potrawy zostały sprawdzone i są możliwe do przygotowaniaprzez dzieci w wieku 8 - 11 lat, tacy bowiem są nasi ""kucharze"". Ze wstępuKsiążka może być wykorzystana jako pomoc dydaktyczna na zajęciachpozalekcyjnych szkolnych kółek zainteresowań, na lekcjach kształceniazintegrowanego lub zajęciach świetlicowych.Wędrówka po krajach Europy odbywa się na zasadzie poznawania potrawcharakterystycznych dla danego kraju.Ważnym kryterium doboru przepisów były preferowane przez dzieci gustasmakowe. I tak przy realizacji tematu: ""Kuchnia Węgier"" nie znajdziemy tutajszegedyńskiej zupy gulaszowej, której przygotowanie trwa 2 i pół godziny anilecza, ale przepis na naleśniki a`la Gundel z nadzieniem z orzechów włoskich isosem czekoladowym.Do przygotowania potraw można wykorzystać znajdujące się w sprzedażypółprodukty typu ciasto kluskowe lub gotowe produkty, jak knedle czeskie, lanekluski itp., co skraca czas przygotowania dań.Realizacja znajdujących się w książce przepisów jest dostosowana domożliwości i umiejętności dziecka w wieku wczesnoszkolnym oraz do warunkówszkolnych (klasa lekcyjna, świetlica, szkolna kuchnia).W końcowej części czytelnik znajdzie przykładowe konspekty zajęć, któremożna rozszerzyć o słuchanie muzyki charakterystycznej dla poznawanego państwa,jak również o naukę tańca. Książka może być urozmaiceniem dla uczniów i dajemożliwość innego spojrzenia na poznawany kraj - przez pryzmat smaku. Jest todla dzieci odskocznia od przyswajania wiedzy encyklopedycznej na temat państweuropejskich.Dzieci mają okazję samodzielnie pod dyskretną kontrolą dorosłych,przygotować potrawy dla siebie i innych. Uczą się pracy zespołowej i przyswajająsobie zasady bezpieczeństwa i higieny przy przygotowaniu posiłku. Zajęcia zgospodarstwa domowego cieszą się wśród uczniów bardzo dużym zainteresowaniem idają im wiele satysfakcji.