Opis
Margot Hellmiss opisuje jedną z najstarszych metod leczenia, stosowaną już w starożytności - głodówkę, opartą na odpowiednio dobranych sokach. Zachęcając do głodówek, przedstawia ich główne korzyści: uzdrawiającą rolę w różnych chorobach, oczyszczający wpływ na organizm oraz korzystne działanie na psychikę. Dokładnie opisuje podstawowe kuracje sokami: jednodniową i jednotygodniową. Czytelnik znajdzie szczegółowe omówienie różnych gatunków owoców, warzyw i roślin leczniczych, starannie dobranych przez Autorkę i polecanych jako wartościowe produkty do sporządzania soków. Mocno podkreślone jest znaczenie głodówki sokami, uzgodnionej uprzednio z lekarzem, jako terapii wspomagającej w różnych chorobach, np. w miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym, hipercholesterolemii, nieżycie oskrzeli, reumatyzmie, nerwicach, stanach zapalnych pęcherza moczowego, nerek oraz jajników. Autorka zwraca uwagę na dobranie odpowiedniego czasu przeprowadzenia kuracji oraz zaleca ruch i ćwiczenia fizyczne podczas kuracji głodówkowych. Jest to mądra i praktyczna książka, która umożliwia indywidualne dobranie odpowiedniej metody wspomagania własnego zdrowia.