Opis
Autorzy w ciekawy sposób omawiają tematy związane z karmieniem naturalnym. Współczesne badania naukowe potwierdzają, że mleko ludzkie to najlepsze źródło pożywienia dla małych dzieci, a immunologiczne i odżywcze korzyści karmienia piersią są ogromne. Karmienie piersią pozwala osiągać dzieciom wyższe IQ, jest częścią profilaktyki pierwotnych schorzeń metabolicznych, gastrologicznych, zakaźnych, neurologicznych, pulmonologicznych, alergologicznych, endokrynologicznych, czy onkologicznych. Autorzy II tomu przekazują czytelnikom wiedzę kliniczną i zagadnienia farmakoterapii, bazując na najnowszym piśmiennictwie naukowym. To kontynuacja i niezbędne uzupełnienie tematów I tomu, przydatne w codziennej praktyce zawodowej lekarzy, pielęgniarek i położnych. Książka jest skierowana do specjalistów pracujących na co dzień z kobietą w okresie ciąży i karmienia piersią, a także osób zajmujących się żywieniem człowieka – przede wszystkim niemowlęcia. Patronat merytoryczny: Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego (CMKP) i Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią (KUKP).